Laaa tips nie pun dengar2 dari kakak ja..hahaha tapi kmu pun boleh apply juga..dengan tips nie nda la membazirkan kalau nda habis.
Okay let's start!!
> Jangan guna senduk bekas anda mengambil lauk lain atau bekas senduk nasi untuk mengambil kuah/sup.Maksudnya, setiap jenis lauk mesti ada senduk disediakan. cara ini boleh menghalang daripada kandungan lauk dan sup bercampur.
> Elakkan jari anda atau mana2 bahagian badan kita tersentuh pada kuah/sup. mana la tau kut2 ada bacteria melekat pada jari.
> Dan yang paling penting. Jangan gunakan senduk/sudu yang anda suda guna untuk makan sekiranya mengambil kuah/sup.
Tahu kah anda bahawa: air liur kita mempunyai enzyme? enzyme itu dinamakan enzyme "amylase". Sudu/senduk yang kita gunakan untuk makan, sudah tentu banyak enzyme melekat pada sudu/senduk tersebut. dan sekiranya sudu tadi digunakan untuk mengambil kuah/sup maka, kuah/sup itu tercemar dengan enzyme kita sendiri!.
Kalau air liur kita bercampur dengan kuah/sup mahupun lauk pauk maka tindakan kimia akan berlaku dan membuatkan kuah/sup kita cepat basi!
So, untuk mengelak pembaziran makanan berlaku, jom ikut tips ni! :)
Mo kuar nie..p beli AC adaptor untuk lappy saya. hiks! rosak! buat assignment pun tergendala.
3 your comments :):
wah bleh praktikkan utk sambal juga ne. :)
good!
pun boleh jg..ahakz! :)
Memang pantang larang di rumah saya ni. Kalau kedapatan buat macam ni, terus kena marah. Haha.
Post a Comment